måndag 12 juni 2017

Berlin, Ich liebe Dich!




Farväl, meine liebe Berlin! Bis nächstes mal. Lär bli först efter sommaren. Auf Wienerschnitzel som vi förr ropade till barska gränsvakter efter att de, efter viss och förståelig tvekan, släppt igenom oss och vår hostande gröna Audi. Vi tyckte väl själva att vi var lustiga. Tyckte inte de tungt beväpnade stenansiktena.

Redan från första kontakten, alltid mycket viktig för mig, men klart den kan vara bedräglig och förledande, om det så gäller människor eller städer, har jag haft varma känslor för Berlin och längtat efter att få återkomma så snart som möjligt. ”Förälskar man sig i Berlin, är man förlorad.” Minns inte vem som sade det. Men klokt.



Den polske författaren Gombrowicz (bilden ovan), för övrigt en utsökt stilist, en sådan där förbaskat styv en som får en enkel Schriftsteller som en själv att tänka man borde låta bli att skriva. Han muttrade surt vresigt, i samband med ett stipendium för att vistas i Berlin, att Berlin är staden där man förstör sina luftrör. Duger inte till något annat. 

Min tidigare kollega Louise var inne på samma spår: ”Ska du åka till den där grå staden igen?! Vad är det egentligen som drar dig?” Egentligen nyckelordet här.

Vad svara på det? Eller, varför svara överhuvudtaget. Jag älskar staden och behöver inte ge mig in på någon akademisk argumentation om varför. Kärleken låter sig helt enkelt inte förklaras. Det är ju poängen med den. 

Nåväl. Låt gå. Säg atmosfären, då. Finns ingen annanstans. Nöjer mig med att bara slänga fram det. Ingen positivistiskt anfäktad operationalisering, för att citera Herbert Marcuse, en av mina husgudar, som ligger begravd i Berlin. 

Atmosfären laddar mig, elektrifieringen börjar så snart jag landat på Tegel och rör mig mot bussen in till stan. Levandegör mig. Jag företar mig mina exkursioner, startar tidigt om morgonen. Letar adresser och gravar. Hamnar i funderingar. Hänger ute på Freie Universität. Skriver, orden dansar in. Livskänslan starkare än annars.


Alte Jacobstrasse, bodde där hösten 1993


Den som konsulterar mig, i egenskap av legitimerad, genom alla texter där Berlin förekommit, Berlinerkenner om vad man bör se i Berlin, kanske personen i fråga skall möta staden för första gången och vill hinna med så mycket som möjligt, rekommenderar jag: Se så lite som möjligt. Strosa på gatorna. Insup Berlin, men var noga med att öppna ditt sinne. Jag lovar, du riskerar gå förlorad.

Berlin, Ich liebe Dich!



http://www.bokus.com/bok/9789173746267/natternas-natt-host-i-berlin/ (Melankoli och kärlek till Berlin mellan samma pärmar.)

http://libris.kb.se/bib/17658492 (Berlin? Snarare delar av och i en stad.)

https://www.adlibris.com/se/bok/gravspegel-ulrike-meinhofs-efterlamnade-fangenskap-9789171111395 (Ulrikes grav finns i Berlin.)

https://www.youtube.com/watch?v=2eYCZ7lZ0uw (Bowies kärleksförklaring till Berlin, finns ingen bättre. Framkallar gråt hos den sanne Berlinälskaren.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar